Zoeken
  • Melissa

Waarom ik er niets om geef wat jouw BMI is (en jij dat ook niet moet doen)


Voor dit stukje moeten we even terug in de tijd (en hou je klaar, we gaan hard) naar het begin van BMI in 1830.

De BMI of toen Quetelet index genoemd werd ontwikkeld door Belgisch astronoom, wiskundige, statisticus en socioloog (die man kon veel maar hij was geen arts) Adolphe Quetelet. Hij was vooral bekend om zijn sociologisch werk, waarin hij de kenmerken van l’homme moyen – de gemiddelde man – wilde vaststellen, die voor hem een sociaal ideaal vertegenwoordigde. Hij bedacht de formule om de (witte en mannelijke) bevolking op een snelle en gemakkelijk manier in groepen te kunnen verdelen. De formule was dus nooit bedoeld om iets te zeggen over de gezondheid van individuele personen!


De Quetelet index werd na deze periode niet meer gebruikt maar kwam terug in het begin van 1970. Ancel Keys was een Amerikaans fysioloog en onderzoeker die de invloed van voeding op de gezondheid wilde onderzoeken. Hij haalde er de Quetelet index opnieuw bij om data uit meer dan 20 jaar aan onderzoeken te helpen analyseren. Hij vermelde er ook nog even bij dat de formule alleen geschikt was voor populatiestudies en niet als diagnostisch instrument voor individuen. Oh, en hij is ook degene die er BMI of Body Mass Index van maakte. The more you know.


Tegen 1985 had het Amerikaans National Institute of Health (NIH) hun definitie van “obesitas” herzien om te worden gekoppeld aan de BMI’s van individuele personen. Daarmee leerde het grote publiek de BMI-index ook kennen, en werd hij toch gebruikt waarvoor hij absoluut niet diende.


Een paar jaar later in 1998 verlaagde de NIH zijn afkapgrenzen van overgewicht – van 27,8 naar 25 – op basis van een rapport van de World Health Organization (WHO). Mega leuk weetje: dit rapport werd grotendeels geschreven door de International Obesity Task Force (IOTF) dat gefundeerd werd door farmaceutische bedrijven die dieetpillen maakten. Natuurlijk hadden deze bedrijven er absoluut geen voordeel bij dat plots veel meer mensen een “gewichtsprobleem” hadden (lees hier een grote hoop sarcasme).


Et voila… jij bent nu ook een BMI-expert! En je weet ook waarom ik absoluut helemaal niets geef om jouw BMI. Hopelijk geef jij ook niets meer om de jouwe.


Nog niet echt overtuigd? BMI houdt geen rekening met daadwerkelijke gezondheidsfactoren zoals bloeddruk, glucose-levels, je hormoonspiegel, je metabolisme, je kracht, je uithoudingsvermogen, je botdichtheid, je cholesterolwaarden, je immuniteit, je stresslevels… Studies tonen trouwens ook aan dat personen in de “overgewicht” klasse langer leven! Verder houdt de formule geen rekening met lichamelijke verschillen bij andere etnische groepen (herinner je de oorsprong bij een volledig witte bevolking).


De BMI-index is letterlijk een wiskundige formule; gewicht in relatie tot lengte. Niets meer dan dat.


Bronnen:

Flegal, K. M., Kit, B. K., Orpana, H., & Graubard, B. I. (2013). Association of All-Cause Mortality With Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index Categories. JAMA, 309(1), 71. https://doi.org/10.1001/jama.2012.113905


Norton, A. (2009, 15 april). Racial bias seen in obesity measurement. Geraadpleegd van https://www.reuters.com/article/us-racial-bias-obesity-measurement-idUSTRE53E6WN20090415


Moynihan, R. (2006). Obesity task force linked to WHO takes “millions” from drug firms. BMJ, 332(7555), 1412.2. https://doi.org/10.1136/bmj.332.7555.1412-a


Interesse in mijn werkwijze? Contacteer mij voor een gratis intakegesprek!

Contacteer mij

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven