Zoeken
  • Melissa

Wat Is Intuïtief Eten?

Intuïtief Eten is een manier van omgaan met het begrip “gezond leven”. Het helpt je de focus terug te brengen naar je lichaam en de signalen die het je geeft en te stoppen met diëten, restricties en (eet- of sport)regels. Intuïtief Eten werd ontwikkeld in de jaren ’90 door twee diëtisten (Elyse Resch & Evelyn Tribole) op basis van wat zij hadden geleerd uit het werken met hun cliënten.


Eigenlijk worden we allemaal geboren als intuïtieve eters. Als baby huilen we wanneer we honger hebben en draaien ons hoofdje weg wanneer we comfortabel vol zitten. Ook als kinderen zijn we intuïtieve eters. Soms lijkt het alsof een kind de ene dag kan blijven eten en de andere dag juist heel weinig eet. Naarmate we ouder worden komen er steeds meer regels rond eten en verliezen we onze innerlijke intuïtieve eter. We leren dat we moeten eten wanneer anderen eten, dat we ons bord moeten leegeten, dat een dessert een beloning is voor wie zijn bord flink leegeet… We leren dat bepaalde voedingsmiddelen goed zijn en andere slecht. Zo koppelen we heel wat gevoelens van schuld aan eten en is het niet meer iets vanzelfsprekend.Intuïtief eten wordt samengevat in 10 principes; van luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, vrede maken met al het soort eten, vaarwel zeggen tegen de dieetmentaliteit tot respectvol omgaan met je emoties en lichaam en luisteren naar je lichaam als het op beweging aankomt.


Intuïtief eten Q&A

Wil intuïtief eten zeggen dat je enkel eet wanneer je honger hebt en stopt met eten als je verzadigd bent?

Het doel van intuïtief eten is dat je leert luisteren naar ALLE signalen die je lichaam geeft en jezelf onvoorwaardelijke toestemming geeft om alles wat je wil te eten. Dus je luistert inderdaad naar je honger en verzadigingsgevoel, maar ook naar je energielevels, je emotionele noden… om je te vertellen wat en hoeveel je gaat eten. Eten is ten slotte ook zo veel meer dan energie opnemen, het gaat ook om emoties, cultuur, geloof, zin en plezier. Je eet groenten wanneer je daar zin in hebt maar gaat jezelf ook geen koekjes ontzeggen. En je voelt je hier niet schuldig over!Kan ik met intuïtief eten gewicht verliezen?

Ja dat kan. Het is ook niet fout om gewicht te verliezen. Maar bij intuïtief eten ligt daar gewoon de focus niet. De focus ligt op gezonde gewoontes waar jij je goed bij voelt. En het kan zijn dat je hierbij gewicht verliest, op hetzelfde gewicht blijft of juist bijkomt. Intuïtief eten helpt je lichaam op het gewicht te komen waarbij het het beste kan functioneren.Volgens mijn BMI ben ik te zwaar. Moet ik echt gewicht verliezen om gezond te zijn?

Er bestaat niet zoiets als het perfecte gewicht of de juiste BMI (lees hierover meer in mijn vorige blogpost). Wanneer iemand “overgewicht” heeft, wil dit niet zeggen dat de persoon automatisch ongezond is. Wanneer iemand een “gezond gewicht” heeft wil dit ook niet zeggen dat deze persoon gezond leeft. Ervan uitgaan dat iemand ongezond is enkel op basis van gewicht is gewoon niet juist en een vooroordeel.


Als ik intuïtief eten probeer denk ik dat ik enkel nog zin zal hebben in ongezond. Wat als ik nooit zin krijg in groenten?

Het gevoel hebben dat je enkel nog zin zal hebben in minder gezonde voeding is iets waar velen zich zorgen om maken. Wanneer je net start met intuïtief eten is gezonde voeding iets dat meer op de achtergrond staat. Er zijn vaak zo veel regels rond eten ontstaan dat het belangrijk is eerst hierdoor te werken. Vasthouden aan een dieetmentaliteit zorgt ervoor dat we ons overeten, bingen, het gevoel hebben geen controle over onszelf te hebben bij bepaalde voeding… Wanneer je jezelf niet de toestemming geeft om bepaald voedsel te eten wordt dit voedsel steeds specialer en ga je er meer naar snakken. Het omgekeerde is ook waar: hoe vaker we iets eten, hoe minder speciaal iets wordt. Wanneer iets zijn speciale glans heeft verloren, merk je pas op wat je écht van een voedingsmiddel vindt. Daarom is het belangrijk vrede te sluiten met alle soorten voedsel. Pas wanneer je jezelf onvoorwaardelijk de toestemming geeft om alles te eten kan je ook echt luisteren naar wat je lichaam wil. Hiervoor moet je vaak door een periode (niet enkele dagen, eerder weken) van eten wat je wil. Wat wil zeggen dat je meer nutritioneel minder interessante voedingskeuzes maakt. En dit is oké. Wanneer je door deze periode bent gegaan merk je dat je van nature op een plaats komt waarin je meestal voor voedzaam kiest met plaats voor die minder voedzame voedingsmiddelen die je lekker vindt.


Heb je nog meer vragen rond intuïtief eten of wil je met mij samenwerken? Neem contact met me op!

4 weergaven0 opmerkingen